Hoe Kunnen Nederlandse Huizen Nog Steeds Verbeteren Op Het Gebied Van Energie En Isolatie? Een Aantal Weetjes Opgeteld Bij Elkaar!

Als we nu weten hoe groot het verwarmde oppervlak in elke categorie is in vierkante meters, dan is het eenvoudig om het energieverbruik per leeftijdscategorie te berekenen. Gelukkig zijn deze gegevens ook opgenomen in de Nederlandse statistieken. De som van alle categorieën levert uiteindelijk de totale energievraag voor verwarming en warm water voor eengezinswoningen in Nederland. In de afgelopen jaren bedroeg dit cijfer gemiddeld ongeveer 32 TWh (terawattuur). Uiteraard kun je kiezen voor de beste energie aanbieding, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden.

  • Nu kan men zich de volgende vraag stellen: Hoeveel energie kunt u besparen als u al uw huizen up-to-date brengt met de nieuwste technologie? Figuurlijk gesproken gaat het erom alles boven de rode lijn af te snijden. Dit is eenvoudig te berekenen. We kijken hoeveel het specifieke energieverbruik in kWh/m^2 boven de laagste waarde ligt.

Nederlandse huizen kunnen nog steeds gemakkelijker energie besparen

We doen dit voor elke categorie en vermenigvuldigen dit met de verwarmde ruimte in elke categorie. Hieruit halen we een besparingspotentieel van ca. 11 TWh (gemiddelde waarde van de laatste jaren) voor alle eengezinswoningen. Met andere woorden: Als we elk huis technisch zouden upgraden zodat het niet meer verbruikt dan de huizen in de meest energie-efficiënte categorie, zouden we in Nederlandse huizen ongeveer 11 TWh kunnen besparen.

  • Vergeleken met het huidige energieverbruik van 32 TWh zou dat ongeveer een derde zijn.
  • Een soortgelijke studie is er ook voor woongebouwen, waarvan de resultaten in Nederland zijn weergegeven. Dezelfde overwegingen gelden als hierboven voor eengezinswoningen (en twee-onder-een-kapwoningen).

Je kunt je energieverbruik verminderen door op je verwarming en warm water te letten

Het energieverbruik (verwarming en warm water) voor residentiële gebouwen in Nederland bedraagt ongeveer 26 TWh (gemiddelde van de laatste jaren). Net als hierboven kunnen we ook het besparingspotentieel berekenen als alle gebouwen worden aangepast aan de stand van de techniek op het gebied van energieverbruik. Dit potentieel bedraagt ongeveer 9 TWh voor Nederlandse woongebouwen, wat overeenkomt met een derde van het vroegere energieverbruik.

shares